Speciality jednotlivých regionů

Speciality jednotlivých regionů

Tirol (Tyrolsko)

V tradiční kuchyni této oblasti, která je ovlivněná sousední Itálií, doporučujeme ochutnat především špekové knedlíky (Speckknödel) – podávané buď v polévce nebo jako hlavní chod spolu se zelím nebo ochutnejte na pánvi opečené hovězí či vepřové maso s bramborem a cibulkou (Tiroler Gröstl). Oblíbené jsou i tradiční špecle se sýrem a cibulí (Kassspatzln). Vyznavači sladkého jídla si pochutnají na knedlících s brusinkama (Moosbeernocken) nebo smažených jablečných kroužcích obalených palačinkovým těstem (Apfelradln). 

Steiermark (Štýrsko)

Pojedete-li do oblasti Štýrska, měli byste rozhodně vyzkoušet následující pokrmy: smažené a obalené kuře (Backhendl), uzené vepřové nakrájené na tenké plátky (Kübelfleisch) nebo vepřovou hlavu vařenou s kořenovou zeleninou (Wurzelfleisch). Výborné jsou také Štýrské sýry (Steierkäse) nebo salát z červených fazolí přelitý dýňovou omáčkou (Käferbohnensalat).

Vorarlberg (Vorarlbersko)

Pro oblast Vorarlbersko jsou typické pokrmy připravené z nejrůznějších druhů sýrů a mléčných produktů. Mezi oblíbené pochoutky patří: sýrová polévka (Käsesuppe), sýrové špecle (Käsknöpfle) nebo salát ze sýru a salámu, doplněný paprikou, cibulí, octem a olejem (Lumpasalot). Výborná je také hovězí polévka s fritáty (Flädlesuppe) nebo špecle se zelím (Krutspätzle). 

Kärnten (Korutany)

Korutany jsou zemí jezer, a proto na jídelním lístku nesmí chybět pokrmy z ryb – setkáte se s rybími polévkami, saláty, ale i hlavními jídly. Často upravovanou rybou je sleď (Hering). Kromě ryb je zde možné zde ochutnat také taštičky plněné masem (Schlickkrapfen), fazolový guláš (Ritschert), knedlíky plněné tvarohem (Kasnudeln) nebo polévku z vepřového masa a zeleniny (Klachlsuppe).   

Burgenland (Burgenlandsko)

Pokud se vypravíte do oblasti Burgenland, neměli byste si nechat ujít ochutnávku tamní regionální kuchyně. Mezi nejchutnější jídla patří: kuře na paprice (Paprikahuhn), plněné papriky (Gefüllte Paprikaschoten) nebo směs připravená z paprik, rajčat, špeku a cibule (Letscho). Na jídelním lístku najdete často také pokrmy z ryb – nejčastěji candáta (Zander) a speciality ze zelí – zelnou roládu plněnou mletým masem (Krautroulade), zelný závin (Krautstrudel) nebo zelnou polévku (Krautsuppe). 

Salzburg 

Kuchyně oblasti Salcburska nabízí celou řadu vydatných jídel, většinou však bezmasých. Oblíbené jsou zejména houskové knedlíky se sýrem (Kaspressknödel) – podávané buď jako vložka do polévky nebo jako hlavní chod se zelím, dále noky se sýrem (Pinzgauer Kasnocken) nebo noky s borůvkama (Moosbeenidei). 

Niederösterreich (Dolní Rakousko)

V regionu Dolní Rakousko si pochutnáte na jídlech vyrobených z regionálních surovin – například nudlích s mákem (Mohnnudeln) nebo mletého masa ze zvěřiny (Saumaise). Oblíbená jsou také jídla z chřestu (Spargel) nebo meruněk (Marillen). 

Oberösterreich (Horní Rakousko)

V Horním Rakousku je patrný vliv České a Německé kuchyně, proto se zde setkáte především s variací knedlíků připravených na různé způsoby – nejčastěji to budou bramborové knedlíky plněné masem (Fleischknödel). Oblíbená je také naložená vepřová pečeně (Surbratl) nebo obložené prkénko s různými druhy masa, uzenin a sýrů doplněné hořčicí a okurkou (Brettljause). Vyznavači sladkých dezertů by měli vyzkoušet zdejší linecký koláč s rybírovým džemem (Linzer Torte).


Rakouská kuchyně je velmi rozmanitá. Vydejte se do některé z oblastí a zažijte na vlastní kůži nepopsatelnou chuť a vůni zdejší gastronomie.  


Vyberte si u nás

Ubytování

Tento web používá personalizaci reklam a analýzu návštěvnosti pomocí souborů cookie. Používáním webu souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.