Ovocný koláč „Zelten“
Recept:
Na ovocnou směs budete potřebovat:
50 g citronů a pomerančů
500 g sušených hrušek na plátky
500 g fíků
500 g rozinek
250 g vlašských ořechů
¼ litru Grappy nebo rumu
1 čajovou lžička anýzu
2 lžičky skořice a špetku mletého hřebíčku
Na těsto pak následující přísady:
250 g lískových oříšků
750 g žitné mouky
250 g rozinek
kostku čerstvého droždí
2 g soli
¼ litru vlažné vody.
Na ozdobu: mandle, kandované ovoce, med nebo cukrová voda.
Postup je jednoduchý.
Všechno ovoce na směs nasekáme na drobné kousky a promísíme.
Přidáme koření a zalijeme alkoholem.
Zakrytou směs pak necháme při pokojové teplotě odpočívat přes noc.
Druhý den smísíme přísady na těsto a na teplém místě necháme vykynout.
Až těsto znásobí svůj objem, přidáme ho k ovocné směsi a dobře promícháme.
Tvoříme malé kulaté bochánky (z uvedeného množství cca 10–12), v Jižním Tyrolsku můžeme však vidět i tvary čtverce nebo srdce, které ozdobíme mandlemi, nakládanými třešinkami či kandovanými citrusy.
Před cestou do trouby ještě na závěr potřeme cukrovou vodou.
Pečeme 30 minut při 180 C, dokud koláčky mírně nezhnědnou.
Během pečení je můžeme ještě potírat medem.