Křížalový ovocný chléb neboli Kletzenbrot
Těsto: (sušené přísady)
- 1 kg žitné mouky
- 1/2 kg pšeničné mouky
- 1 polévková lžíce koriandru
- 1 polévková lžíce fenyklu
- 1 polévková lžíce soli
- cca 500 ml vody
Kvásek:
- 1/4 l podmáslí
- 4 polévkové lžíce žitné mouky
- 40 g kvasnic
Náplň:
- 700 g sušených hrušek (křížal)
- 200 g rozinek
- 200 g korintských rozinek
- 100 g Aranzini (kandovaná pomerančová kůra)
- 100 g citronátu
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g lískových ořechů
- 100 g sušených švestek
- 1 čajová lžička skořice
- 2 polévková lžíce rumu
Můžeme také použít: rybíz, sušené fíky, sušené datle..
Příprava:
Křížalový chléb se vyrábí ze sušeného ovoce, ořechů a kvásku.
Na těsto si alespoň 24 hodin dopředu připravíme kvásek, díky kterému těsto nakyne a chléb tak bude kypřejší.
Na kvásek smícháme vlažné podmáslí, kvasnice a prosátou mouku a necháme přikryté stát na teplém místě.
Ovoce nakrájíme, pokapeme rumem a necháme aspoň hodinu odležet.
Následující den do těsta ve velké míse vmícháme všechny sušené přísady a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme kvásek.
Dobře promícháme a necháme cca 25 minut stát na teplém místě.
Mezitím nadrobno nakrájíme sušené ovoce a nasekáme ořechy a smícháme s trochou skořice a rumu.
Nyní z těsta a směsi ovoce a ořechů pomocí vlažné vody (postupně přidáváme) vyhněteme těsto (ne příliš husté).
Těsto před pečením necháme cca 60 minut vzejít.
Vyklopíme těsto na tukem vymazané a moukou vysypané formy/plech, potřeme vodou a při 200 stupních pečeme asi 90 minut.
Hotový vánoční ovocný chléb pocukrujeme.
Rakouský kletzenbrot je vynikající a neuvěřitelně dlouho vydrží.