Křížalový ovocný chléb neboli Kletzenbrot

Těsto: (sušené přísady)  

  • 1 kg žitné mouky
  • 1/2 kg pšeničné mouky
  • 1 polévková lžíce koriandru
  • 1 polévková lžíce fenyklu
  • 1 polévková lžíce soli
  • cca 500 ml vody

Kvásek:

  • 1/4 l podmáslí
  • 4 polévkové lžíce žitné mouky
  • 40 g kvasnic

Náplň:

  • 700 g sušených hrušek (křížal)
  • 200 g rozinek
  • 200 g korintských rozinek
  • 100 g Aranzini (kandovaná pomerančová kůra)
  • 100 g citronátu
  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g lískových ořechů
  • 100 g sušených švestek
  • 1 čajová lžička skořice
  • 2 polévková lžíce rumu

Můžeme také použít: rybíz, sušené fíky,  sušené datle..

Příprava:

Křížalový chléb se vyrábí ze sušeného ovoce, ořechů a kvásku.


Na těsto si alespoň 24 hodin dopředu připravíme kvásek, díky kterému těsto nakyne a chléb tak bude kypřejší.


Na kvásek smícháme vlažné podmáslí, kvasnice a prosátou mouku a necháme přikryté stát na teplém místě.


Ovoce nakrájíme, pokapeme rumem a necháme aspoň hodinu odležet.


Následující den do těsta ve velké míse vmícháme všechny sušené přísady a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme kvásek. 


Dobře promícháme a necháme cca 25 minut stát na teplém místě.


Mezitím nadrobno nakrájíme sušené ovoce a nasekáme ořechy a smícháme s trochou skořice a rumu.


Nyní z těsta a směsi ovoce a ořechů pomocí vlažné vody (postupně přidáváme) vyhněteme těsto (ne příliš husté). 


Těsto před pečením necháme cca 60 minut vzejít.


Vyklopíme těsto na tukem vymazané a moukou vysypané formy/plech, potřeme vodou a při 200 stupních pečeme asi 90 minut.


Hotový vánoční ovocný chléb pocukrujeme.


Rakouský kletzenbrot je vynikající a neuvěřitelně dlouho vydrží.