Schladming Dachstein © Foto Peter Burgstaller
Germknödel © Steiermark Tourismus / Tom Lamm

Germknödel - rakouský kynutý knedlík s povidly

Germknödel-tradiční rakouský velmi oblíbený pokrm. Velký kulatý kynutý knedlík se plní povidly, posypává mákem s cukrem a ještě zalévá vanilkovým krémem. Jako by se spojily povidlové buchty a buchtičky se šodó….!


RECEPT:

Těsto:

hladká mouka 500 g + na pomoučení

čerstvé droždí 25 g

mléko 250 ml

cukr krupice 50 g

máslo 50 g

vejce 2 ks

sůl 1/2 lžičky


Náplň:

švestková povidla 1 sklenička


Omáčka:

kvalitní vanilkový pudink

mléko a cukr podle potřeby


Dokončení:

mletý mák

moučkový cukr


Postup:

  1. Rozdrobené droždí vmíchejte do vlažného mléka, přidejte trochu cukru a nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít. 
  2. Máslo pozvolna rozehřejte a pak v míse promíchejte moukou, vejci, zbylým cukrem, solí a vzešlým kváskem. Vypracujte hladké těsto. 
  3. Těsto vyválejte do válečku a ten rozkrájejte na 10 silných plátků. Na každý dejte velkou lžíci povidel, těsto kolem povidel uzavřete a vytvarujte velký knedlík, šev dobře uzavřete, aby povidla nevytékala. 
  4. Pracovní plochu poprašte moukou, klaďte na ni a naplněné knedlíky, přikryjte je a nechte 30 minut kynout. Nemusí vyběhnout příliš, hodně ještě nakynou při vaření. Ke konci této doby dejte vařit vodu do velkého hrnce a dost ji osolte.
  5. Vykynuté knedlíky vařte asi 5 minut pod pokličku, pak je obraťte a vařte dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vařte po částech, protože by se vám nevlezly do hrnce :).
  6. Podle návodu na obalu uvařte řidší pudink a oslaďte ho dle chuti. Mák promíchejte s moučkovým cukrem. Knedlíky podávejte na hlubokých talířích, s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.


Přejeme vám DOBROU CHUŤ!