Germknödel - rakouský kynutý knedlík s povidly
Germknödel-tradiční rakouský velmi oblíbený pokrm. Velký kulatý kynutý knedlík se plní povidly, posypává mákem s cukrem a ještě zalévá vanilkovým krémem. Jako by se spojily povidlové buchty a buchtičky se šodó….!
RECEPT:
Těsto:
hladká mouka 500 g + na pomoučení
čerstvé droždí 25 g
mléko 250 ml
cukr krupice 50 g
máslo 50 g
vejce 2 ks
sůl 1/2 lžičky
Náplň:
švestková povidla 1 sklenička
Omáčka:
kvalitní vanilkový pudink
mléko a cukr podle potřeby
Dokončení:
mletý mák
moučkový cukr
Postup:
- Rozdrobené droždí vmíchejte do vlažného mléka, přidejte trochu cukru a nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít.
- Máslo pozvolna rozehřejte a pak v míse promíchejte moukou, vejci, zbylým cukrem, solí a vzešlým kváskem. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto vyválejte do válečku a ten rozkrájejte na 10 silných plátků. Na každý dejte velkou lžíci povidel, těsto kolem povidel uzavřete a vytvarujte velký knedlík, šev dobře uzavřete, aby povidla nevytékala.
- Pracovní plochu poprašte moukou, klaďte na ni a naplněné knedlíky, přikryjte je a nechte 30 minut kynout. Nemusí vyběhnout příliš, hodně ještě nakynou při vaření. Ke konci této doby dejte vařit vodu do velkého hrnce a dost ji osolte.
- Vykynuté knedlíky vařte asi 5 minut pod pokličku, pak je obraťte a vařte dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vařte po částech, protože by se vám nevlezly do hrnce :).
- Podle návodu na obalu uvařte řidší pudink a oslaďte ho dle chuti. Mák promíchejte s moučkovým cukrem. Knedlíky podávejte na hlubokých talířích, s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.
Přejeme vám DOBROU CHUŤ!