Císařský trhanec (Kaiserschmarren)
Je dobrota známá daleko za hranicemi Rakouska.
Povídá se, že rakouský Kaiserschmarrn vznikl, když císař František Jozef I. na jednom ze svých výletů za lovem přespal v oblasti Salzkammergut a obdržel jako pokrm typicky dřevorubecký pokrm "Holzfällerschmarren", který byl ale na jeho počest zjemněn dobrými ingrediencemi jako mlékem, rozinkami a vejci.
Jiná legenda říká, že císař byl nadšenec palačinek a když je kuchař omylem udělal moc tlusté, tak je obdržel personál, jelikož by byl nesmysl, to naservírovat císaři (hovorově: "A Schmarrn des dem Kaiser zu servieren").
Historky o jejich původu se různí, ale jejich nenapodobitelná chuť zůstává stejná. Nenechte se pobízet a ochutnejte!
Zkuste si i vy udělat doma tuto rakouskou specialitu, nebo se raději vydejte do rakouských alp a ochutnejte originál …
4 porce, doba přípravy asi 30 minut
Přísady:
500 ml mléka
1 pol. lžíce kysané smetany (bude obzvlášť nadýchaný)
4 vejce
80 g krystalového cukru
250 g hladké mouky
sůl
rozinky nasáklé rumem
40 g másla
moučkový cukr
4 polévkové lžíce rumu
Příprava:
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Smícháme mléko, kysanou smetanu, žloutky, cukr, mouku a kůru z citrónu a pomeranče, lehce osolíme, vymícháme hladké těsto. Přidáme rozinky namočené do rumu.
Z bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj polovinu krystalového cukru, sníh opatrně vmícháme do těsta.
Na pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme těsto, po jedné straně ho osmažíme do zlatova, pak obrátíme. Asi 2 minuty za několikerého obracení dosmažíme.
Osmažené těsto dáme do rozpálené trouby na střední rošt a pečeme asi 8 - 10 minut, poté je vyndáme z trouby. Roztrháme pomocí dvou vidliček na kousky.
Zbylou část cukru nasypeme na pánev a necháme zkaramelizovat. Zalijeme rumem. Natrhané kousky těsta vmícháme do karamelu s rumem.
Trhanec posypeme moučkovým cukrem a podáváme se švestkovým žahourem nebo se švestkovým kompotem.